Alternatively, hold down the Ctrl strong> '/' CMD 'key and press + to enlarge or' - 'on the keyboard to reduce the text size.

100%

High contrast mode is an accessibility feature for people with visual impairment.

Interpol advarer mot falske covid-19-vaksiner


Eksempelfoto: Unsplash.com.

I Europa nærmer det seg starten på en massevaksinering mot covid-19. Milliarder av doser skal settes de kommende månedene. Nå advarer Interpol mot kriminalitetsnettverk som vil utnytte det enorme behovet for disse vaksinene.

Interpol sendte i forrige uke ut et globalt varsel til politimyndighetene i sine 194 medlemsland og ber dem om å forberede seg på organiserte kriminalitetsnettverk rettet mot covid-19-vaksiner, både fysisk og online.

«De kriminelle nettverkene vil være rettet mot publikum via blant annet falske nettsider, noe som kan utgjøre en betydelig risiko for helse og liv.»

“Det er viktig at politiet er så forberedt som mulig på det som vil være et angrep på alle typer kriminell aktivitet knyttet til covid-19-vaksinen, og det er grunnen til at Interpol har gitt denne globale advarselen,” konkluderte generalsekretær Jürgen Stock på Interpol sine nettsider.

Interpol ber publikum om å være spesielt forsiktig når de går online for å søke etter medisinsk utstyr eller medisiner.

«Sjekk alltid med de nasjonale helsemyndighetene eller Verdens helseorganisasjon (WHO) for de siste helserådene i forhold til covid-19», råder Interpol.

En rekke covid-19-vaksiner nærmer seg nå godkjenning og global distribusjon, og da vil det være viktig å sikre sikkerheten i forsyningskjeden og identifisere ulovlige nettsteder som selger falske produkter.

Kai Mjaanes
Kai Mjaanes i Nomvec.

– Man gjorde en risikovurdering da vi satte opp verifikasjonssystemet, og ikke-reseptbelagte legemidler ble ikke omfattet, men vaksiner – som er reseptbelagt, er med.  Nå kommer snart koronavaksinen, og i løpet av de neste månedene får vi flere milliarder vaksiner til Europa, med produsenter som kanskje er nye i markedet, med produkter vi ikke har sett før. 2D-merking og serialisering har vært et EU-krav til reseptbelagte legemidler siden 2019 for å hindre Europa blir mottaker av falske legemidler. Vaksiner omfattes av EU-direktivet – og med serialisering og kontroll før utlevering vil vi hindre forfalskede legemidler i å nå ut til pasientene, sier daglig leder i Nomvec, Kai Mjaanes.

This article is relevant for:

General information
News & updates

Other news and project updates