Advarer mot kjøp av falske legemidler på nett

I kjølvannet av koronautbruddet, understreker European Medicines Agency (EMA) viktigheten av å kjøpe medisiner kun fra autoriserte selgere.
I krisetider som den nåværende korona-pandemien, når etterspørselen etter medisiner øker, er det dessverre alltid noen som søker å tjene raske penger – og som møter den økende etterspørselen med falske medisiner. Medisiner som hevder å kunne behandle viruset eller hindre smitte florerer nå på nettet. Det jobbes på spreng for å utvikle vaksiner og behandling for Covid-19, men en slik medisin eksisterer foreløpig ikke, skriver EMA.
Se etter logo
Falske medisiner utgjør en stor fare for liv og helse. Falske medisiner kan for eksempel inneholde feil virkestoff eller ingen virkestoff i det hele tatt. Antibiotika, paracetamol, diabetesmedisin og potensmidler, er eksempler på medisiner det er funnet forfalskninger av.

Det er viktig at pasienter og forbrukere kun kjøper medisiner fra legitime, pålitelige kilder. På grunn av koronautbruddet er det stadig flere som handler fra Internett og får hjemlevering av varer. Alle registrerte nettapotek har en felles logo som viser at nettapoteket driver lovlig. Dette er et av tiltakene for å bekjempe falske medisiner.
Logoen garanterer for sikkerheten til produktene. Oversikten over registrerte medisinforhandlere i EU- og EØS-land online finner du her.
Viktig med sikkert system
Medisinsk sikkerhet skal alltid være en prioritet, ikke minst under en pandemi. Pasienter må kunne stole på at medisinene de kjøper er trygge og av høy kvalitet. I tider som disse sørger et sterkt og robust regelverk for denne sikkerheten. Farmasøytiske produsenter og myndigheter jobber døgnet rundt for å sikre at medisiner blir levert til pasienter over hele Europa når det trengs. Da er det avgjørende at falske medisiner ikke trenger inn i forsyningskjeden. I Europa sørger Falsified Medicines Directive (FMD) for at dette skjer ved å stille tilleggskrav til produsenter, leverandører og apotek.

– Verifikasjonssystemet gir pasienter trygghet for at legemidlene de får er ekte, og gir sykehus, apotek og grossister mulighet til å kontrollere legemidlene de håndterer. Antall transaksjoner i systemet steg med 40 prosent i begynnelsen av mars, så det er en klar bekreftelse på at apotekene er flinke og bruker systemet aktivt i den situasjonen vi har nå, sier Kai Mjaanes, daglig leder i Nomvec.
Les mer i rapporten «Trade in Counterfeit Pharmaceutical Products» fra OECD og EUs immaterialrettskontor (EUIPO) her.
Les også: Nomvecs arbeid i koronatidene