Alternatively, hold down the Ctrl strong> '/' CMD 'key and press + to enlarge or' - 'on the keyboard to reduce the text size.

100%

High contrast mode is an accessibility feature for people with visual impairment.

Andreas Walter, daglig leder i EMVO, på pressekonferansen i Brussel 8. februar.

Pressekonferanse om EU-direktivet: – Et unikt system som vi skal være stolt over


This article was last updated February 13th, 2019 at 12:53 pm

Fredag 8. februar, dagen før selve verifikasjonssystemet som skal sikre pasienten mot falske legemidler skrus på, ble det avholdt pressekonferanse i Brussel.

BRUSSEL: Rundt 60 mennesker, både interessenter og journalister, møtte opp på pressekonferansen som ble avholdt i Brussel dagen før selve dagen. I flere år har det blitt jobbet intenst for å få opp den nye europeiske hub-en, samt de tilhørende nasjonale systemene, som skal gjøre den lovlige distribusjonskjeden av medisiner, enda tryggere.

Andreas Walter, daglig leder i European Medicines Verification System (EMVO), innledet ved å fortelle om bakgrunnen for det nye direktivet og viktigheten av pasientens sikkerhet.

– Vi tar nå et stort steg i kampen mot falske medisiner. Selv om problemet med falske medisiner i Europa ikke er så veldig stort per dags dato, så skal det likevel ikke mer enn én pakning med falske medisiner til, før følgene kan være fatale for pasienten som får denne pakningen. Derfor er vi proaktive og innovative i måten vi jobber med å sikre forsyningskjeden på, slik at pasienten kan være sikker på å motta sikre, ekte medisiner, både nå og i fremtiden, sier Walter.

Arbeidet for å få på plass det nye IT-systemet har vært stort og krevende, men systemet er nå oppe og går, i tide til fristen som var satt på forhånd.

– Dette er et veldig komplekst system, som vil digitalisere hele forsyningskjeden. Vi har skapt et pålitelig system som vil stoppe falske medisiner fra å havne i distribusjonskjeden i Europa.

Sammenligner systemet med en Ferrari

Walter kan fortelle at det nå blir en såkalt «soft launch», slik at systemet får muligheten til å komme ordentlig i gang.

– Jeg vil gjerne sammenligne systemet med en Ferrari, for det er den typen bil EMVS (European Medicines Verification System) er. Som en Ferrari, så må systemet varmes opp. Når systemet så er varmt, så vil vi fullføre løpet og vinne. Vi har allerede store deler på plass, alle 28 EØS-landene er tilkoblet, og systemet fungerer. Men for å garanterer pasientenes tilgang til medisiner, så vil vi ha en «soft launch», forteller Walter.

– Prosessen skal være smertefri

Hugh Pullen, President i EMVO, deler Walters entusiasme rundt lanseringen av det nye systemet.

– Dette er en viktig dag, som bør feires. Distribusjonskjeden av legemidler i Europa er allerede trygg, men det har vært tilfeller der falske medisiner har funnet veien til pasient gjennom sykehus og apotek. For å fortsette å levere trygge medisiner, så trenger vi et system som tar for seg hele kjeden. Dette høyteknologiske, unike systemet, sikrer medisinen fra start til slutt, fra produsent til pasient, sier Pullen.

Hugh Pullen, President i EMVO.

Pasienten skal ikke merke noe til det nye systemet.

– Hele prosessen skal være smertefri for pasienten, og endringene vil ikke være merkbare. Fra og med i morgen er det lovpålagt med de nye sikkerhetselementene på pakningene. Det vil si en todimensjonal datamatrikskode og en fysisk forsegling. I starten vil det i omløpet også være pakninger med de vanlige strekkodene på. Disse pakningene er produsert opp før 9. februar, men pasienten kan være sikker på at også disse legemidlene er sikre, avslutter Pullen.

This article is relevant for:

General information
News & updates

Other news and project updates