I år feirer Nomvec fem år og det ble markert med internasjonale gjester og samarbeidspartnere i Norge.
En komplett sporbar kjede
Alle utleveringer av legemidler i Norge sjekkes før de gis til pasient. Det er en plikt som sykehus og apotek har. Systemet sikrer det europeiske markedet og er ende-til-ende basert. Det betyr at alle de 65 millioner pakningene som blir levert ut hvert år kan spores tilbake gjennom alle ledd med distribusjon og produksjon.
– Systemet har en avskrekkende funksjon, sa leder for Nomvec Kai Mjaanes. Han la vekt på at systemet gjør det mindre attraktivt for kriminelle å forsøke å få falske legemidler inn i den legale forsyningskjeden.
Felles interesse
– Verifiseringssystemet er med på å bygge tillit til legemidler, og det er en sak der alle har felles interesser, sa Leif Rune Skymoen, daglig leder i LMI under panelsamtalen ved markeringen. I panelet deltok også Per T. Lund i Apotekforeningen og Anne-Kristin Bjerga Bjåen, i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
– Industrien er opptatt av dette, og vi har tatt ansvar for å drifte det overordnede systemet. Samtidig har samarbeidet med de andre aktørene vært viktig, og dagen i dag viser at vi kan få det til.
LMI-lederen ga ros til DMP for å være pragmatiske i oppstarten, noe som gjorde at arbeidet med systemet kunne komme i gang og at industrien fikk tid til å gjøre nødvendige omstillinger – og ikke minst investeringer.
– Dette har vært et gigantisk løft, og et løft som aktørene har gjort sammen. VI har et fantastisk system. Vi skal feire i dag, men vi må ikke lene oss tilbake. Vi må fortsette å investere i dette systemet og stadig gjøre det bedre, sa Skymoen.
Global utfordring
Fem-årsjubileet startet med et innlegg fra Katherine Eban om global forfalskning og svindel av legemidler. En viktig påminnelse om hvor galt det kan gå uten et verifikasjonssystem som fungerer.
Kathrine Eban er amerikansk journalist og forfatter, og har gjennom sin karriere avdekket hvor store utfordringene med falske legemidler er, og hvordan korrupsjon og kriminalitet fører til at uskyldige mennesker rammes og risikerer egen helse.
Ellers i programmet fortalte Kristin Fodstad fra Apotek 1 hvordan grossistene jobber for å hindre falske legemidler ved import fra andre land enn Europa, og Heidi Eriksen fra Tollvesom hva de ser i den illegale kjeden. Linn Camilla Svenningsen, fra Pfizer, pekte som mange andre på at legemidler er høyrisikoprodukter for forfalsking. Internasjonalt har selskapet tall på at nesten 80 prosent av pasientklagene er knyttet til forfalskinger, og de ser en økning både innen spesielle terapiområder, men også innen land der det på grunn av lavt prisnivå er attraktivt med falske medisiner.
– I Norge kom verifikasjonssystemet som trygger pasienter og behandlere på plass i 2019. Takket være dette systemet så kan vi være trygge i Norge. Den store utfordringen nå er den ulovlige kjeden. Lovverk og bevissthet rundt dette – og et internasjonalt samarbeid må til for å ta kriminelle også på dette feltet, avsluttet Skymoen.